Livstegn

1. oktober 2011 – 8. januar 2012

Thorald Brendstrup, Johannes Larsen, Maria Sibylla Merian, Fritz Syberg, Jens Søndergaard, Laurits Tuxen, Edvard Weie (+ samlingen)

Hvad gør en optagelse af en amøbe, en gammel vejrhane og en naturaliesamling i en kunstudstilling? Og hvordan påvirkes synet på forskellige, kunstneriske skildringer af naturfænomener, når de udstilles sammen med fx et skibskompas, der bruges til at navigere i den faktiske natur?
Udstillingen Livstegn satte kunsten ind i nye forståelsesrammer og satte fokus på kunst og natur – på, hvordan vi gennem kunstens særlige potentialer kan nå til en større indsigt i naturens processer. Derved blev de udstillede kunstværker også levende og vedkommende på nye måder.

Udstillingsprojektet blev kurateret af billedkunstner Morten Skriver og biolog, dr. phil. Jesper Hoffmeyer, der kombinerede de forskellige værker og genstande på overraskende, nye måder, så udstillingen fremstod som en form for totalinstallation – som et, samlet værk.
Livstegn er tredje del af udstillings- og forskningsprojektet Kunst i kontekst, som sætter kunsten i forbindelse af områder af hverdagslivet, som den oprindelig var forbundet med.

Læs mere om forskningsprojektet i artiklerne Biosemiotics in a Gallery i Biosemiotics, no. 5, 2012 og Kunstens Græsrødder: På vej mod nye udstillingsprincipper i Danske Museer, årg. 25, nr. 4, 2012

I forbindelse med udstillingen blev der også udgivet et katalog. Find et uddrag her. Kataloget kan købes i museumsbutikken.