Malene Landgreen – Red Blue Motion Totem 2010

29. maj – 5. september 2010

Forestil dig at træde ind i et maleri. Farvestærkt, geometrisk skarpt, overvældende og sitrende af energi. Maleriet bevæger sig ud på gulvet og udfylder væggene, fordobles af spejlinger og forskydninger. Din krop bliver omsluttet, dine sanser bombarderet, og oplevelsen af tid, rum og kunstværk bliver ét.

Maleriet blev skabt af Malene Landgreen, der i 2010 fik stillet Esbjerg Kunstmuseums rum for eksperimenterende kunst til rådighed for udstillingsprojektet Red Blue Motion Totem 2010.

Til netop dette projekt greb Landgreen tilbage og hentede inspiration i Richard Mortensens værker fra Esbjerg Kunstmuseums samling – og med god grund. Om nogen arbejder Landgreen videre i forlængelse af traditionen efter den konkrete, abstrakte linje i dansk kunst, som udgør rygraden i Esbjerg Kunstmuseums samling – hvor Richard Mortensen er den vægtigste repræsentant.

Både Mortensen og Esbjerg Kunstforening fyldte 100 år i 2010, og dette blev fejret med en samtidig udstilling i museets overetage. Landgreens projekt var en særlig markering af det dobbelte jubilæum, der på en tidssvarende og sanselig måde både reaktualiserede og en kontekstualiserede Mortensens generelle kunstneriske praksis.

Ved at omdanne udstillingsrummet til ét samlet billede, som gæsten kunne opleve direkte gennem kroppen, blev skellet mellem maleri og installation, mellem billede og arkitektur ophævet, og udstillingen rokkede dermed ved vores vanemæssige måder at forholde os til rum på.