Mathias Malling Mortensen: Alt det som ikke er

28. september 2024 – 23. februar 2025. Fernisering: 27/9

Hvordan kan museets samling inspirere en ung kunstners praksis? Hvordan kan samlingen få nyt liv gennem samtidskunsten? Og hvordan kan kunstneriske undersøgelser på tværs af generationer og kunsthistorier formuleres på ny? Det er centrale spørgsmål bag udstillingen Alt det som ikke er, der præsenterer helt nye værker af Mathias Malling Mortensen, direkte inspireret af museets samling af Richard Mortensens arbejder.

Esbjerg Kunstmuseum rummer en af de største samlinger af Richard Mortensens værker. Denne store modernist er Mathias Malling Mortensen ikke alene stærkt inspireret af – det er også hans farfar. Han er vokset op, omgivet af hans kunst, men de to har aldrig mødtes, og pga en familiefejde er der aldrig blevet talt om Richard Mortensen i Mathias’ barndomshjem. Således er det alene gennem billedsproget, han har lært sin farfar at kende, og det visuelle slægtskab er tydeligt.

Begge arbejder de i et konkret-abstrakt formsprog, som de på hver sin måde kombinerer med en sanselig og til tider næsten poetisk, metafysisk dimension. De er begge optaget af relationen mellem flade, rum og betragter, og Malling Mortensen arbejder vedholdende med det perspektiviske grid; det holder beskueren og billedet fast samtidig med, at de abstrakte linjer, der bevæger sig ind og ud ad billedet, slipper blikket, kroppen og tanken fri, som han selv formulerer det.

Til det aktuelle projekt, der breder sig over begge særudstillingssale, skaber Malling Mortensen bl.a. en stor papirklip-installation, man kan bevæge sig rundt i. På den måde udfolder han så at sige de rumlige undersøgelser i værkerne i selve udstillingssalen.

På udstillingen vil man desuden kunne opleve Richard Mortensen-værker fra museets samling samt tegninger og skitser i familiens eje, der ikke tidligere har været vist.