MATCH 2023

Troels Aagaard og Ted Larsen

1. april – 3. september 2023

Med MATCH 2023 præsenterede vi resultatet af kunstneren Troels Aagaard og hans amerikanske kollega Ted Larsens intense samarbejde.

Det er første gang den anerkendte amerikanske kunstner Ted Larsen bliver præsenteret på en dansk kunstinstitution i stor skala. Fælles for de to kunstnere i dette projekt er, at de skaber værker i forlængelse af blandt andet konstruktivismen og popkunsten. Det vil sige, at de for eksempel arbejder med stærke farver, rumlige linjeføringer og geometriske konstruktioner. Dermed eksperimenterer de begge med nogle af de mest grundlæggende forhold inden for såvel kunsten som den menneskelige perception – vores sansemæssige oplevelse og erkendelse af verden. Og netop denne dimension blev fremhævet i dette samarbejde, for da de to kunstneres værker mødtes i Esbjerg Kunstmuseums udstillingssale, greb de ind i selve arkitekturen og bevægede sig ud over væggene. På den måde gik deres samlede værk direkte i sanseapparatet og ophævede de rumlige pejlemærker, vi ellers er fortrolige med.

Ideen bag MATCH-serien, der har eksisteret siden 2001, er relativt enkel: En dansk kunstner, som er udpeget af museet, inviterer en udenlandsk kollega, efter eget valg, til at omskabe museets store udstillingssal til et fælles statement. Der er således ikke tale om et udstillingssamarbejde i gængs forstand. De to kunstnere arbejder sig som regel så meget ind på hinanden, at de har direkte indflydelse på hinandens værker. Samtidig fungerer de som kuratorer både for hinanden og i fællesskab. De udpeger og debatterer, hvad de hver især fascineres af i kollegaens værk, og således giver projektet kunstnerne maksimal frihed i en proces, der ifølge vores erfaringer opleves som meget lystfyldt.

I museets anden særudstillingssal præsenterede vi sideløbende med MATCH 2023 udstillingen (uden titel) med værker fra samlingen, der alle ligger i forlængelse af de samme traditioner, som Troels Aagaard og Ted Larsen arbejder med.