AFVEJE

Eric Andersen

2. november 2021 – 27. februar 2022

Den 2. november, på De dødes dag, blev Esbjergs årligt tilbagevendende Håbeperiode igen indviet. Den blev indstiftet i 2001 af intermediakunstneren Eric Andersen i samarbejde med museet og fokuserer hvert år på udveksling og formulering af håb.

I Håbeperioden 2021 blev Pandora hyldet for sin ulydighed, sit oprør og sin passion for forandring. Med sin stemme bragte hun os på afveje. Rundt omkring i byens rum dukkede gule afmærkninger op, der markerede disse afveje. Her kunne alle træde ud af deres vanlige rute, stoppe op, lytte og være håbefulde.

Esbjerg Kunstmuseums samling rummer tre værker fra Eric Andersens serie Il piatto della speranza (Håbepladen), som tematiserer myten om Pandoras æske. Hvert år på De Dødes Dag genindvies de og iscenesættes i en ny Andersensk happening. Ifølge den antikke myte var Pandora den første kvinde. Hendes æske indeholdt alverdens elendighed og ondskab, som blev lukket ud i verden, da hun – trods formaninger – lettede på æskens låg. Kun håbet blev tilbage, og det har siden været et af menneskets grundvilkår.

Siden 2001 har man i forbindelse med Håbeperioden kunnet opsøge et eller flere Håbesteder for at give udtryk for sine håb og dele dem med andre. Siden 2017 bl.a. virtuelt på Facebook.