Cornelius Völker – Just the Way It Is

14. juni – 7. september 2014

Flasker med alkohol, tøj, smidt på gulvet, bøger i stakke, brugte plastre, håndvaskens afløb og et overmodent hindbær… Det er hverdagens banale og trivielle genstande, der er omdrejningspunktet for Cornelius Völkers malerier. Gennem sine værker monumentaliserer han disse tilsyneladende ligegyldige objekter og tilføjer dem derved en ny og ophøjet værdi, der får os til at kigge på dem på en helt ny måde.
Faktisk er det en bevidst strategi fra hans side at lege med vores perceptionsapparat og vores måde at betragte verden på. For hvad skal der egentlig til for, at vi kan genkende hverdagens genstande i maleriet? Hvornår bliver et penselsstrøg til en forestillende figur? Og hvor meget kan et objekt opløses i lag af maling og stadig være genkendeligt?
Cornelius Völker indskriver sig i et felt mellem abstraktion og figuration, mellem idébaseret kunst og mere traditionsbundet maleri. Han er både en teknisk dygtig maler og en eksperimenterende malerhjerne. Hans værker indeholder et hav af referencer til kunstens historie, men samtidig har han også markeret sig som en fornyer af maleriet. Han bygger sine værker op som traditionelle figurkompositioner, men bruger en vovet og til tider næsten grel palet, der er med til at understrege spændingerne mellem indhold og form.
Det er alle disse insiterende og pirrende modsætninger, der blev accentueret og udfoldet i udstillingen just the way it is på Esbjerg Kunstmuseum. Völker havde skabt helt nye værker til projektet, der i præsentationen blev sat i perspektiv af ældre værkserier, som viste spændvidden i hans produktion.
Solopræsentationen af Cornelius Völkers værker blev til i forlængelse af Match-udstillingen ECHO, som Esbjerg Kunstmuseum arrangerede i 2010. Her udstillede Völker sammen med sin danske malerkollega Michael Kvium.
Udstillingen ledsages af et katalog, der rummer gengivelser af samtlige værker, installatiosfotos fra museet samt to tekster om projektet. Både publikation og udstilling er blevet til i et nært samarbejde med Völker selv.