CoBrA i Esbjerg

30. september 2023 – 25. februar 2024

Vidste du, at Esbjerg Kunstmuseum rummer flere markante CoBrA-værker? Vidste du, at der faktisk er mange esbjergensere, som samler på kunst, skabt af CoBrA-kunstnere? Og vidste du, at flere af disse kunstværker gemmer på både sjove og overraskende historier?

I efteråret 2023 er det 75 år siden, den internationale kunstnerbevægelse CoBrA blev stiftet. Det markerer vi med en præsentation, der viser CoBrA i Esbjerg. På udstillingen kan man således både opleve værker fra museets samling og fra private hjem i byen og på Fanø.

CoBrA blev stiftet den 8. november 1948 i Paris af progressive kunstnere fra Danmark, Belgien og Holland, og selve navnet CoBrA er et akronym – en sammenstilling af forbogstaverne i Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam. Blandt de drivende kræfter i gruppen var Asger Jorn, Constant, Christian Dotremont, Pierre Alechinsky, Karel Appel, Corneille og Carl-Henning Pedersen. Siden blev kredsen udvidet, så endnu flere – mere end 50 kunstnere fra ca. ti lande – i større eller mindre grad endte med at have tilknytning til bevægelsen. Allerede tre år efter grundlæggelsen, i 1951, blev CoBrA opløst, men trods sin korte levetid regnes den alligevel for en af de væsentligste grupperinger efter 2. Verdenskrig. Begrebet ’CoBrA-kunst’ lever videre og betegner i dag også værker, som er skabt efter 1951.

Til udstillingen CoBrA i Esbjerg har vi fået mulighed for at låne en lang række værker, som normalt hænger i virksomhedernes kontorer eller hjemme i esbjergensernes stuer. Dermed giver vi museumsgæsterne mulighed for at opleve malerier, grafiske arbejder og meget andet, som normalt ikke er tilgængelige. Gennem en proces med både til- og fravalg har vi på museet skabt interessante forbindelser mellem alle disse værker og værker i museets samling, så det samlede resultat er en både slående og legende præsentation.

På udstillingen kan man bl.a. opleve værker af Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen, Ejler Bille, Egil Jacobsen, Sonja Ferlov Mancoba, Christian Dotremont, Corneille, Karel Appel, Henry Heerup, Anton Rooskens og Pierre Alechinsky.

CoBrA-kunst er kendetegnet ved en spontan-abstrakt stil. Med inspiration hentet i både børnetegninger og folkekunst var den båret af et grundlæggende ønske om kunstnerisk frihed, der forkastede det rationelle og i stedet dyrkede det umiddelbare og ekspressive.