Bjarke Regn Svendsen ALBUM

30. september 2023 – 25. februar 2024

Hvordan gengiver man en erindring? Hvordan får tiden form i et maleri? Og hvordan kan en nær, personlig familiehistorie tjene som udgangspunkt for nye maleriske undersøgelser?

Det er blot nogle af de interessante spørgsmål, Bjarke Regn Svendsens aktuelle værker rejser, og som vi i hans kommende soloudstilling folder rumligt ud i museets udstillingssale.

Bjarke Regn Svendsen har fundet ind på et nyt spor i sin kunstneriske praksis og har nu kastet sig over en form for ’autofiktionsbilleder’, der tager udgangspunkt i gamle sort/hvide fotos fra diverse familiealbums. I sine seneste malerier har han sat sig for at undersøge forholdet mellem virkelighed og fiktion på en helt ny måde. Værkserien har således karakter af selvundersøgelse, hvor hans egen nære historie og livsforløb, herunder også portrætter af ham selv som konfirmand, bearbejdes som en form for ’historiske selfies’.

Gamle amatøragtige og i visse tilfælde rystede eller ’skæve’ familiefotos, taget af bl.a. kunstnerens egen mor, forstørres og reproduceres i det aktuelle projekt som maleri. I de færdige værker fremstår dele af motiverne, ofte personskildringerne, imidlertid i sort/hvid, mens andre dele er i farver. Dette simple, men samtidig radikale greb gør malerierne underligt uvirkelige – personer synes at være indsat som skabeloner i ellers autentiske, rumlige sammenhænge eller fremstår som næsten spøgelsesagtige væsner på besøg fra ’den anden side’. Fornemmelsen af familiemedlemmer, som både er der og ikke er der, forstærkes af, at Bjarke Regn Svendsen har taget sig den frihed at fjerne og flytte om på enkeltdele og personer undervejs i sine kompositoriske og maleriske overvejelser. På den måde er der både tale om tidsbilleder, historiske dokumenter og rene abstraktioner – en blanding af virkelighed og fiktion, nutid og fortid, fravær og nærvær, alderdom og barndom, foto og maleri.

Bjarke Regn Svendsen er født i 1949 og bor og arbejder i Tistrup lidt nord for Esbjerg. Han er repræsenteret i Esbjerg Kunstmuseums samling og udstillede seneste på museet i 2009-10 med soloprojektet HOTEL, hvorfra Statens Kunstfond erhvervede flere værker.