Jytte Høy – Tankens museum

12. april – 9. juni 2003

Jytte Høys udstilling Tankens museum var et præmieret projekt, der forholdt sig til vores forestillinger om ting som tegn. Med udgangspunkt i tre scenarier undersøgte hun en række paradokser, der balancerer på grænsen af det meningsfulde og meningsløse. Jytte Høy kaldte selv udstillingen for et rumligt, visuelt eksperiment og konfronterede os gennem dette eksperiment med den menneskelige tankes evne til at søge mening og sammenhæng på baggrund af umiddelbar meningsløshed og forundring.

De tre scenarier bestod af Fredens Struktur, Det Tabte og Det Glemte og Lenins Hjerne i Danmark. Det Tabte og Det Glemte tog f.eks. afsæt i et uddrag af Milan Kunderas bog Latter og Glemsel. Her berettes om et billede af kommunistlederen Klement Gottwald, der i vinteren 1948 fra en balkon i Prag talte til byens indbyggere. Ved siden af stod kammerat Clementis, der pga. sneen og kulden lånte Gottwald sin pelshue. Fire år senere blev Clementis anklaget for forræderi og hængt. Han blev bortretoucheret fra billedet – tilbage blev kun hans pelshue på Gottwalds hoved.

Huen kom til at stå tilbage som et  tegn, som et spor, der fortæller os om tilfældet, forundringen og den aktive glemsel. Hverken huen eller det retoucherede billede var med på udstillingen – et bevidst greb, der tilførte fraværet endnu en dimension – men gennem Jytte Høys værkmæssige refleksion, blev de alligevel realiserede i vores rum – selve erindringen blev scenariets kunstneriske objekt, og som beskuere blev vi pirret, for hvorfor gav Clementis sin hue til Gottwald? Var det bare et tilfælde eller sikrede han sit eget historiske vidnesbyrd ved at efterlade et tegn til eftertiden…?