15. Juni Fonden er blandt de store, nationale fonde, som gennem hele corona-krisen har givet en ekstraordinær støtte til samtidskunsten i Danmark. Senest har fonden efter ansøgning valgt at donere 150.000 kr. til Esbjerg Kunstmuseum til indkøb af fire værker af kunstneren Ferdinand Ahm Krag; et maleri i storformat, Rogue Planet I (2020), samt tre tegninger.

Med sin særlige Covid-19 indsats ønsker 15. Juni Fonden dels at give yngre, danske kunstnere en håndsrækning, dels at give museer mulighed for at erhverve den nyeste kunst uanset den aktuelle økonomiske situation.

Museets direktør Inge Merete Kjeldgaard siger: Vi kan slet ikke takke 15. Juni Fonden nok for deres uvurderlige støtte til dansk samtidskunst. At de i en tid, hvor kunstlivet og kulturinstitutionerne er under pres, igen bakker op om kunstnerne og igen vælger at støtte Esbjerg Kunstmuseum er af virkelig stor betydning for os.

Ferdinand Ahm Krag (f. 1977) havde en soloudstilling på Esbjerg Kunstmuseum i 2011, seneste bidrog han med hele tre værker til museets prisbelønnede udstilling Wunderkammer 1 – flydende form i 2018. Museet har således fulgt Ahm Krag gennem en årrække og er ekstremt glade for nu at kunne indlemme fire værker af denne markante kunstner i samlingen.

Som kunstner er Ferdinand Ahm Krag svær at sætte i bås. Med sine værker blander han ofte tegning og maleri, overblik og kaos, struktur og mystik. Således udfordrer han gængse kategorier og måder at betragte verden på – han skaber så at sige en ny betragterposition, en ny platform, hvorfra man på samme tid kan kigge ind i sig selv og ud i den uendelige verden.

I 2020 modtog Esbjerg Kunstmuseum 135.000 kr. fra 15. Juni Fondens særlige corona-pulje til indkøb af tre skulpturer, som den unge danske kunstner Amalie Jakobsen skabte særligt til museets samling. To af disse værker kan aktuelt opleves i museets udstillinger.