Side by Side - Jytte Høy

13. april - 1. september 2019

  

Hvad har undselige hverdagsgenstande med kunst at gøre? Hvad er forbindelserne mellem de strukturer og mønstre, der omgiver os? Og hvordan er vi selv forbundet med dem? 

 

I denne store retrospektive udstilling, som også indeholdt helt nye værker, skabt til lejligheden, inddrog Jytte Høy beskueren såvel kropsligt som mentalt – for eksempel omfattede udstillingen hendes værk Det ternede fællesskab. I værket har Høy udvalgt en lang række fotos, som suppleres af nye fotos, taget i Esbjerg. Fælles for de mange fotografier er, at de alle rummer tern. Nedlagt og sorteret i en ternet konstruktion af kasser, kunne de tages op af hvem som helst, der selv bar tern, og som alene gennem denne handling indtrådte i ’det ternede fællesskab’. Der var således tale om en nærmest grænseløs skulptur, idet den kunne bæres med ud af museet og spredes i uforudsigelige sammenhænge.

 

I projektet blev selve Høys kunstneriske praksis forenet med en lignende åbenhed, idet hun inddrog museets samling som materiale i sin egen installation. Hun betegnede selv denne øvelse som en form for ’mønsterkiggeri’, hvor hendes værk blev forlænget gennem de nye både visuelle og strukturelle forbindelser, der opstod. I denne proces voksede også museets samling, fordi den blev filtreret gennem kunstnerens blik og indsat i uventede sammenhænge, der brød med vante kategorier, etablerede hierarkier og gængse måder at arrangere udstillinger på.  

 


ESBJERG KUNSTMUSEUM • HAVNEGADE 20 • DK-6700 ESBJERG • T +45 7513 0211 • INFO@ESKUM.DK • ÅBENT TIRS - SØN 10-16.