Udstillinger / Aktuelle særudstillinger


Eric Andersen

LA TORRE DELLA SPERANZA

Eric Andersen

2. november 2019 - 3. marts 2020

 

Den 2. november, på De Dødes Dag, blev Esbjergs årligt tilbagevendende Håbeperiode indviet. Håbeperioden, hvis omdrejningspunkt er udveksling og formulering af håb, er indstiftet af kunstneren Eric Andersen og vil denne gang vare til den 3. marts 2020.

I år vil Pandora* starte en landsindsamling for at kunne bygge et Håbetårn ved strandkanten i nærheden af det sted, hvor et nyt kunstmuseum tænkes realiseret – og i disse tider er der endnu mere brug for håbet end nogen sinde før.

Realiseringen af Håbetårnet på Esbjerg Strand, herunder materiale, omfang mv., vil afhænge af resultatet af landsindsamlingen, som forventes at løbe i fem år. Men kunstnerens ideal, der bærer præg af en vis portion utopisk optimisme, er et meget slankt tårn i glas på 81 meter med tre elevatorer – en konstruktion hvis realisering i sandhed fordrer håbefulde personers hjælp og gode vilje.

*Esbjerg Kunstmuseums samling rummer tre værker fra serien Il piatto della Speranza (italiensk: “Håbepladen”). De er skabt af Eric Andersen og tematiserer myten om Pandoras æske. Hvert år på De Dødes Dag genindvies de tre værker og iscenesættes gennem en ny Andersensk happening. Ifølge den antikke myte var Pandora den første kvinde. Hendes æske indeholdt alverdens elendighed og ondskab, som blev lukket ud i verden, da hun – trods formaninger – lettede på æskens låg. Kun Håbet blev tilbage, og det har siden været et af menneskets grundvilkår.

Hvert år siden 2001 har man i forbindelse med Håbeperioden kunnet opsøge et Håbested for at udtrykke sine håb og dele dem med andre. I år kan man gøre det både på museet og virtuelt på Facebook.

 

 

 


ESBJERG KUNSTMUSEUM • HAVNEGADE 20 • DK-6700 ESBJERG • T +45 7513 0211 • INFO@ESKUM.DK • ÅBENT TIRS - SØN 10-16.