Udstillinger / aktuelle særudstillinger


 

IDEALER. Konkret kunst dengang og nu

11. februar - 21. maj 2017

 

Gunnar Aagaard Andersen, Poul L. Andersen, Bosch & Fjord, Ruth Campau, Olafur Eliasson, Allan Gabi, Paul Gadegaard, Mads Gamdrup, Ib Geertsen, Asmund Havsteen-Mikkelsen, Jeppe Hein, Preben Hornung, Helge Jacobsen, Robert Jacobsen, Claus Jensen, Bamse Kragh-Jacobsen, Ingrid Kæseler, Malene Landgreen, Richard Mortensen, Bodil Nielsen, Knud Nielsen, Ole Schwalbe, Tove Storch, Richard Winther og Troels Aagaard. 

 

Hvordan kan kunsten blive relevant for det enkelte menneskes liv og hverdag? Og hvordan kan kunsten bidrage til en positiv forandring i samfundet som sådan?

I efterkrigstiden arbejdede en række kunstnere med ønsket om en folkelig og demokratisk kunst, der gennem en kunstnerisk omdannelse af hverdagens miljø skulle præge alle borgeres verdensopfattelse. Den konkrete kunsts geometriske principper med fokus på linie, flade, form og farve blev opfattet som ideelle til formålet. Der var nemlig tale om en kunst, som ikke forestillede noget, og som dermed ifølge kunstnerne havde universel gyldighed.

I det aktuelle udstillings- og forskningsprojekt sætter vi fokus på forbindelserne mellem dengang og nu. Derfor installeres nogle af de tidligste konkrete værker af bl.a. Ib Geertsen, Gunnar Aagaard Andersen og Paul Gadegaard, sammen med den helt aktuelle kunst, skabt af f.eks. Jeppe Hein, Ruth Campau, Malene Landgreen og Troels Aagaard. På den måde kan man både opleve, hvordan den konkrete kunst foregriber mange af samtidskunstens praksisformer, og hvordan samtidskunstens brugerinddragende strategier kan belyse, hvad det egentlig var, kunstnerne ville dengang.

Udstillingen byder også på et helt nyt og foranderligt værk i krydsfeltet mellem inde og ude, værk og arkitektur, kunst og design. Det er skabt af kunstnerduoen Allan Gabi og installeres i Byparken. Udstillingen breder sig i øvrigt over hele museet og er blevet til i et samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum og Randers Kunstmuseum.

 

 


ESBJERG KUNSTMUSEUM • HAVNEGADE 20 • DK-6700 ESBJERG • T +45 7513 0211 • INFO@ESKUM.DK • ÅBENT TIRS - SØN 10-16.